Rozjaśnianie włosów perhydrolem

W sprawie rozjaśniania włosów zdania są podzielone – używać perhydrolu, nie używać perhydrolu – trudno nadążyć za zmieniającymi się opiniami rynku, producentów, konsumentów…

Stężenia

Czym właściwie są utleniacze? To substancje, które wykazują działanie utleniające, dzięki zawartości aktywnego tlenu. Zachodzące reakcje chemiczne mogą mieć właściwości oddzielania cząsteczek brudu albo nawet wyżerania tkanek – wszystko zależy od stężenia. Najpopularniejszym utleniaczem jest nadtlenek wodoru.

Nadtlenek wodoru w czystej postaci jest niedostępny i posiadanie go oraz używanie jest zabronione w większości krajów. Najsilniejsze dopuszczalne stężenie – obwarowane wieloma restrykcjami – to 70%. Roztwór, gdzie znajduje się 1,5-3% wodorotlenku to popularna w naszych domach woda utleniona. Roztwory o stężeniu od 7% do 15% to na przykład wybielacze, których używamy do płukania tkanin. We fryzjerstwie stosuje się roztwory od 3% do 12 % jako substancje aktywne w farbowaniu i rozjaśnianiu włosów.

włosy

Perhydrol w kosmetyce

Perhydrol to roztwór nadtlenku wodoru o stężeniu 30%. Dużo, to prawda – dlatego w kosmetyce, w tym we fryzjerstwie, może być stosowany jedynie rozcieńczony. Poza tym używa się go przemyśle spożywczym, myślistwie (w preparowaniu trofeów myśliwskich) albo jako silny środek czyszczący. Sam perhydrol w takim stężeniu może być szkodliwy – powoduje podrażnienia skóry: przesuszenia a nawet lekkie poparzenia. Dlaczego więc stosuje się go także na włosy i delikatną skórę głowy?

Przygotowany dla fryzjerstwa i nie tylko perhydrol można dostać w dobrych hurtowniach artykułów fryzjerskich http://www.vitalitys.eu/pl/155-perhydrol, gdzie można uzyskać również podstawowe informacje na temat stosowania.

Jeśli bowiem jest odpowiednio przygotowany, wcale nie musi powodować uszkodzeń skóry. Warto najpierw poprosić fryzjera o próbkę, np. nałożenie rozcieńczonego perhydrolu lub farby zawierającej perhydrol na kawałek skóry na dłoni czy szyi. Po kilku minutach, jeśli nie wystąpi żadna reakcja, można spokojnie zastosować środek utleniający. Fryzjer i tak zasugeruje pewnie wykonanie takiej próbki, a na pewno użyje dobrej odżywki w czasie mycia głowy, ponieważ doskonale zdaje sobie sprawę z wysuszających właściwości utleniaczy. Rozcieńczony perhydrol zapewni trwały, ładny, wymarzony blond odcień.

blond

Niektórzy stosują 10% roztwór perhydrolu – lub nawet wyższe stężenia – na zmiany skórne – czyraki, pryszcze, wykwity, blizny, stany zapalne skóry itp. Istnieje jednak ryzyko spowodowania pogorszenia stanu skóry, dlatego lepiej skonsultować się z lekarzem, niż smarować skórę wodą utlenioną…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s